На празничния 1 юни Детското  отделение на МБАЛ Бургасмед ще

...
На празничния 1 юни Детското  отделение на МБАЛ Бургасмед ще
Коментари Харесай

Детското отделение на „Бургасмед” с безплатни профилактични прегледи за 1 юни

На празничния 1 юни Детското  поделение на МБАЛ „ Бургасмед ” ще организира безвъзмездни профилактични прегледи от 12:00 до 14:00 часа, като в същото време продължава акцията за такива съвещания всеки вторник от 12:00 до 14:00 часа. Задължително е авансово запазването на час, което може да се направи непосредствено на регистратурата на „ Бургасмед ” или на телефони 0892 222 525 и 0892 222 800, оповестяват от лечебното заведение.

Д-р Христо Иванов, шеф на Детско поделение на МБАЛ „ Бургасмед ” разяснява, че все още в Бургас и региона има мъртвило във връзка с вирусите, само че посочи, че те не са изцяло изчезнали.

В това изменчиво време има единствено спорадични случаи на коронавирус, само че преобладават аденовирусите, чиито най-характерни признаци са висока температура до 39 градуса и болки в мускулите, само че при някои деца се демонстрират също болки в гърлото, разстройство и болки в корема, декларира педиатърът. Той обобщава, че температурата продължава към 5-6 дни и на 7-ия ден болните вършат пневмония.

В отделението сега са приети в болница 6 деца с пневмонии. Засегнатите от аденовируса деца, които са минали през педиатричния кабинет на медицинския комплекс в последния месец са на възраст от 6 месеца до 9 години.

Д-р Иванов акцентира, че детето наложително би трябвало да се заведе на консултация с педиатър, в случай че поддържа температура повече от три дни. За лекуването на такива положения лекарят не предписва антибиотик, а само  противовирусни препарати и имунобустери. На шестия ден обезателно се прави рентгенова фотография.

Докторът предизвестява родителите, които смятат че сами могат да излекуват детето си при положение на заразяване, че самолечението носи огромни опасности. Така може да се стигне по-бързо до пневмония, а те въобще да не схванат, тъй като е безсимптомна – без кашлица и без температура.

Когато доведат дете за обзор, още в кабинета му върша тест, изяснява доктор Иванов  и добавя, че такива проби се правят и в микробиологичната  лаборатория на медицинския комплекс. Това е значимо, с цел да назнача и съответното лекуване, споделя той.

Според него най-хубавата профилактика е съблюдаване на персонална хигиена. Децата би трябвало да мият ръцете си постоянно и да не се събират с доста хора на едно място. Преди две седмици имах възпитаници от един клас, които са били на екскурзия и половината от тях бяха с аденовирус, споделя педиатърът с над 20-годишна процедура.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР